Kraamzorg Dronten

Benodigde hulpmiddelen

Voorbereiding kraamweek

De bevalling en de kraamweek zijn bijzondere momenten die voorbereiding vereisen. Een essentieel onderdeel van deze voorbereiding is het regelen van de nodige hulpmiddelen om zowel de bevalling als de kraamweek soepel te laten verlopen. We adviseren dat je deze hulpmiddelen in huis hebt tegen de 37e week van je zwangerschap. Hier is wat je nodig hebt, waarom het belangrijk is, wanneer je ze gebruikt en hoe je ze kunt verkrijgen.

Welke hulpmiddelen heb je nodig?

Tijdens je bevalling en de kraamweek zijn de volgende hulpmiddelen nodig:

Bedverhogers (klossen)

Deze zijn bedoeld om je bed op de juiste hoogte te brengen.

Ondersteek (po)

Dit hulpmiddel wordt onder andere gebruikt om de placenta op te vangen. 

Douchekruk

Voor extra ondersteuning en comfort tijdens het douchen.

Ruggensteun voor in bed

Dit kan helpen bij het vinden van een comfortabele houding tijdens het voeden en vasthouden van de baby.

Hulpmiddelen regelen en bestellen

Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je deze hulpmiddelen op tijd in huis hebt. Veel producten kun je gratis lenen. Wij raden aan om deze hulpmiddelen rond de 32e week van je zwangerschap te bestellen, zodat je ze tijdig ontvangt. Het bestelproces is eenvoudig:

Ga naar de website van Medipoint.nl. Kies de gewenste producten die je wilt lenen en verstrek je adresgegevens en uitgerekende datum.

Het is essentieel om bedverhogers (klossen) en een ondersteek (po) in huis te hebben. Een douchekruk en ruggensteun zijn optioneel en afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar zijn wel aan te raden.

Wanneer moet je het bed op klossen zetten?

Vanaf de 36e week raden we aan om je bed op de juiste hoogte te hebben. Dit is belangrijk voor het geval je zou gaan bevallen. Als je bij 36 weken gaat bevallen, is dit natuurlijk te vroeg voor een thuisbevalling. Desondanks kom je na de bevalling wel weer thuis en voor de werkzaamheden van de kraamzorg is het belangrijk dat het bed op de juiste hoogte staat.  Een krukje bij je bed kan het in- en uitstappen vergemakkelijken.

Waarom moet het bed op klossen?

Tijdens de bevalling en de kraamweek is het cruciaal dat je bed een hoogte heeft van 80-90 cm, gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de matras. Dit maakt het voor verloskundigen en kraamverzorgenden gemakkelijker om zorg te verlenen zonder hun eigen rug te belasten. Als je bed niet hoog genoeg is, kun je bedverhogers (klossen) gebruiken om de juiste hoogte te bereiken. Andere benodigde hulpmiddelen zijn een ondersteek (po), eventueel een ruggensteun voor in bed en een douchekruk.

Vergoeding van hulpmiddelen

De hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering, wat betekent dat je niets hoeft te betalen. Bovendien wordt dit niet van je Eigen Risico afgetrokken, en de bezorging van de producten is kosteloos. Na gebruik worden de hulpmiddelen ook gratis opgehaald, wat het hele proces heel eenvoudig maakt.

Kraampakket

Naast de hulpmiddelen zoals bedverhogers, heb je ook een kraampakket nodig. Dit pakket bevat items zoals kraamverband, matrasbeschermers, een navelklem, steriele gaasjes, verband en watten. Een kraampakket wordt niet gedekt door de basisverzekering, maar sommige zorgverzekeraars verstrekken een kraampakket als je aanvullend verzekerd bent. Het is belangrijk om je zorgverzekeraar te informeren over je zwangerschap en het kraampakket aan te vragen als dit het geval is.

Als je kraampakket niet wordt vergoed, dien je het zelf aan te schaffen. Net als bij de hulpmiddelen is het verstandig om het kraampakket ruim voor de 36e week in huis te hebben. Wij adviseren om het kraampakket ruim op tijd te regelen.

We hopen dat deze informatie je helpt bij de voorbereiding op de bevalling en de kraamweek. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen. We wensen je een voorspoedige zwangerschap en een gezonde en gelukkige start voor jou en je baby.